آشنایی با گفتار درمانی
گفتار درمانی یا به عبارت دقیق تر آسیب شناسی گفتار و زبان به تشخیص و درمان مشکلات زبان گفتار و صدا می پردازد.کودکان و بزرگسالان مبتلا به هر یک از اختلالات رشدی و اکتسابی زیر می توانند با مراجعه به گفتار درمانگران از خدمات حفه ای ایشان بهره مند شوند.
1- تاخیر در رشد گفتار و زبان:
یکی از شایعترین مشکلات کودکان که آنها را به کمک گفتار درمانگران نیازمند می سازد عقب بودن میزان تواناییهای زبانی و گفتاری کودکان نسبت به سن تقویمی آنهاست.ای امر میتواند بدلایل مختلفی چون عقب ماندگی ذهنی کندی رشد کم شنواییهای شدید اوتیسم آسیبهای شناختی و…رخ دهد.به هر حال گفتار درمانگر میتواند با ارزیابی دقیق مشکلات این کودکان به رشد توانایی های زبانی و گفتاری آنها کمکهای قابل ملاحظه ای نماید.
2- لکنت:
لکنت عبارت است تز فقدان روانی طبیعی گفتار که با تکرار صداها و هجاها کشش آنها و گیرها و قطع جریان گفتار طبیعی مشخص می شود و با تنش و اضطراب همراه است.لکنت عموما در سنین 9 3 سالگی شروع میشود ودر بعضی موارد تا سنین بزرگسالی ادامه می – یابد .لکنتیها در هر سنی که باشند می توانند از خدمات گفتار درمانی بهره گیرند.
3- اختلال در تولید صداها:
یکی از اختلالات نسبتا شایع در بین کودکان و گاهی برخی از بزرگسالان بد و نادرست تلفظ کردن بعضی صداهای گفتاری است.این افراد نیز در هر سنی باشند می توانند با مراجعه به یک گفتار درمانگر مشکل گفتاری خویش را مرتفع سازند.
4- کم شنوایی:
کودکان و بزرگسالان کم شنوا اغلب در جنبه های مختلف زبان گفتار و صدا دچار مشکلات متعددی هستند که می توانند با بهره گیری از خدمات گفتار درمانی مهارتهای خویش را در این زمینه افزایش دهند.
5- خیشومی (تودماغی) بودن گفتار:
این اختلال که بعلل مختلفی چون شکاف کام شکاف زیر مخاط نرم کام دیز آرتری و… روی می دهد عموما توسط گفتار درمانگران مورد ارزیابی و درمان قرار می گیرند.نکته قابل توجه در مورد مبتلایان به شکاف کام این است که این افراد حتی پس از عمل جراحی نیز تشدید طبیعی گفتار خود را بطور کامل بدست نمی آورند و انجام گفتار درمانی ضروری میباشد.
6- آفازی اکتسابی (زبان پریشی)
هرگاه فرد توانییهای زبانی و گفتاری خود را پس از آسیب به مناطق مغزی مسول عملکردهای زبانی و گفتاری از دست بدهد
به آفازی اکتسابی یا زبان پریشی مبتلا شده است.در این آسیب توانیهایی تولید و درک زبان به درجات و اشکال متفاوت آسیب می بیند.گفتار درمانگار می تواند به این بیماران خدمات توانبخشی ارایه دهد.
7- دیز آرتا:
دیز آرتا یک اختلال گفتاری است که منجر به ضعف یا ناهماهنگی عضلات گفتاری می شود.در این حالت گفتار کند ضعیف غیر دقیق یا ناهماهنگ استاین اختلال در دوران کودکی می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد ولی معمولا باشد ولی معمولا نشانه فلج مغزی است. هم در کودکان و هم در بزرگسالان عللی چون سکته مغزی بیماریهای تحلیل برنده و…نیز مطرح هستند. این افراد می توانند با مراجعه به گفتار درمانگران خدمات توانبخشی گفتاری دریافت دارن.
8- مشکلات صوت (صدا):
هنگامی که صدای یک فرد خوشایند نبوده و زیر و بمی و بلندی آن با سن وی تناسبی نداشته باشد احتمال وجود مشکل مطرح می شود.مشکلات صوتی می توانند ناشی از اختلالات عضوی یا عملکردی باشند اختلالات عضوی پیش از شروع درمان صوت باید بوسیله متخصص گوش و حلق و بینی بررسی قرار گیرد.
9- اختلالات یادگیری:
اختلالات یادگیری شامل اختلال در خواندن ریاضیات و بیان نوشتاری است که ناشی از مسایل فرهنگی مشکلات حسی و عقب ماندگی ذهنی نباشد.این افراد علاوه بر مشکلات زبانی مشکلاتی در پردازش شناختی حافظه کوتاه مدت ادراک شنیداری و بینایی و حرکتی نیز دارند. آسیب شناس گفتار و زبان در زمینه بسیاری از مشکلات فوق خدمات حرفه ای به مبتلایان عرضه می دارد.