اختلال در ریاضیات (dyscacallia) چیست؟
افراد و دانش آموزانی که در این گروه دسته بندی می شوند دارای ناتوانی در حل مسئله، عدم درک عملیات ریاضی، ناتوانی در خواندن و یادگیری اعداد، ناتوانی در به حافظه سپردن اصول پایه ای مربوط به اعداد، عدم درک ارتباطات فضایی دیداری، ناتوانی در محاسبه کردن، بی دقتی و حواس پرتی در حین انجام تمرین، عدم درک زمان و خواندن ساعت می باشند.
شیوع
میزان شیوع اختلال ریاضی در بین دانش آموزان پایه ی اول 6/9 درصد می باشد. که میزان شیوع اختلال در مفاهیم اساسی 5/7 درصد و عملیات 7/1 درصد می باشد.
علائم
اشکال در یادآوری مفاهیم ریاضی، ناتوانی در حافظه ی دیداری و شنیداری و حفظ توجه، ناتوانی در حل محاسبات و عملیات، ناتوانی در حل مسئله، بالا بودن میزان خطا در انجام محاسبات ریاضی، عدم هماهنگی حرکتی، ناتوانی در ادراک و تمیز دیداری و شنیداری، ضعف در حافظه ی فعال – حواس پرتی ضعف در ادراک شکل از زمینه، عدم هماهنگی دیداری – حرکتی، بی قراری و بیش فعالی، عدم درک زمان شناخت فصل ها و خواندن ساعت.
انواع اختلال ریاضی
ضعف در ناتوانی حل مسئله
ضعف در انجام محاسبات ریاضی ( ضرب تقسیم جمع تفریق )
ضعف در یادکیری جدول ضرب و ارزش مکانی اعداد
ناتوانی در ادراک زمان خواندن و …
ضعف در حافظه ی ادراکات دیداری فضایی و ثبت شکل و حافظه ی شنیداری
ناتوانی در کشیدن و ترسیم اشکال هندسی و کشیدن از روی الگو و با رعایت توالی دیداری
حواس پرتی در انجام تمرین و عدم تمرکز و توجه به جزئیات
علل اختلالات ریاضی
آموزش ضعیف در کلاس درس و عدم علاقه به درس ریاضی
ضعف در دقت و حافظه و ادراک
تاخیر در رشد
عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی و کمبود وسایل آموزشی
درمان اختلال یادگیری
برای درمان اختلال ریاضی باید نقاط ضعف دانش آموزان راشناسایی کرد. اگر دانش آموز دچار اختلال در مفاهیم ریاضی باشد، باید آموزش مفاهیم ریاضی را از ساده به مشکل تنظیم کرد. چراکه مفاهیم ساده تر پایه و اساس مفاهیم مشکل تر است. در مواردی که علت مشکلات دانش آموز ضعف در هماهنگی حرکتی مربوط به عضلات بزرگ یا ظریف، کوتاهی دامنه ی تمرکز و دقت و ضعف در حافظه و ادراک بینایی و شنیداری است، اجرای فعالیت های مناسب برای تقویت این مهارت ها در کنار آموزش مفاهیم ریاضی موثرتر است که البته تحقق موارد بالا تنها با کمک درمانگر متخصص امکان پذیر است.
پیشنهاد به والدینوالدین باید این نکته را بدانند که برای رسیدن فرزندان به مرحله ی استدلال و درک درست و حل مسئله و دیگر مهارتهای مورد نیاز ابتدا باید زیر ساخت های پایه ای در آنها تقویت شود در غیر این صورت آموزش ریاضی برای فرزندان حالت طوطی وار به خود می گیرد پس هیچگاه مشورت و جلسات درمانی با درمانگر متخصص را فراموش نکنید.
تهیه و تنظیم : زهرا زرین مهر / کارشناس روانشناسی