اختلال یادگیری چیست؟
اصطلاح اختلال یاد گیری به کودکانی گفته می شود که در یک یا چند مورد از فرآیند های رشدی و تکاملی از قبیل خواندن، نوشتن،محاسبات ریاضی ، هجی کردن و درک معنی کلمات و جملات اختلال داشته باشند.
شیوع
این اختلال در بین پسران بیشتر از دختران است و اختلال در خواندن بیشتر نسبت به اختلال در دیکته و ریاضی شایع تر است.
علائم
این کودکان با داشتن هوش طبیعی و نرمال در یادگیری و درک درس دچار مشکل هستند. در حافظه ی دید و ادراکات دیداری و شنیداری، حافظه ی خلاق و درک زبانی دچار ناتوانی هستند. جزئیات را زود فراموش می کنند و دارای حواس پرتی هستند. اعتماد به نفس و انگیزه ی کمی برای درس خواندن از خود نشان می دهند. از انجام دادن تکالیف مدرسه زود خسته می شوند. هماهنگی چشم و دست در این کودکان پایین است و دستورات چند مرحله ای را خوب اجرا نمی کنند و در فعالیت های گروهی کمتر شرکت دارند.
انواع اختلال یادگیری
ناتوانی در خواندن (dyslexia)
ناتوانی در ریاضیات (dyscacallia)
ناتوانی در نوشتن (dysgraphia)
علل اختلال یادگیری
عوامل مختلفی می تواند باعث بروز این اختلال شود مانند :
عوامل آموزشی، نداشتن معلم کارآمد و خلف درآموزش
عوامل محیطی مانند جدایی طولانی کودک از والدین به ویژه مادر به هر دلیل و بی توجهی به کودک
ناتوانی در ادراکات و حافظه و عدم تمرکز کافی
آسیب دیدگی مغزی شدید یا جزئی و صدمه دیدگی بر سیستم اعصاب مرکزی
نقش عوامل ژنتیک را هم باید در نظر داشت. ناتوانی در بعضی از خانواده ها بیشتر از دیگران دیده می شود
عواملی چون کم خونی و کم کاری تیروئید هم در بروز این اختلال موثر است
درمان اختلال یادگیری
با توجه به ارزیابی که از کودک به عمل می آید باید نقاط ضعف اورا شناخت و در جهت تقویت آنها کوشید. عواملی چون افزایش دقت و تمرکز و توجه. افزایش ادراکات دیداری و شنیداری . تقویت حافظه ی فعال – درک زمان و ادراکات فضایی دیداری – هماهنگی چشم و دست – تقویت مهارتهای نوشتاری و دست خط – تقویت دستورات چند مرحله ای و بالا بردن هماهنگی چشم ها و دنبال کردن و ثبت دیداری در کودکان.
پیشنهاد به والدیناول از همه بدانید که کودکان دارای اختلال یادگیری دارای ضریب هوشی پایین نیستند. بلکه دارای ضریب هوشی متوسط و حتی بالایی هستند اما در یادگیری ضعیف تر از همسالان خود هستند. نقاط ضعف و قوت کودک خود را بشناسید و در جهت تقویت نقاط مثبت آنها بکوشید و حتما به درمانگر اختلال یادگیری مراجعه نمایید.
تهیه و تنظیم : زهرا زرین مهر / کارشناس روانشناسی