این بسته درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
بعد از آنکه در کلینیک گفتار درمانی کودک مورد ارزیابی متخصصین قرار گرفت، در صورت مشاهده هر یک از اختلالات (لکنت اولیه/ مشکلات تلفظی / آسیب های خاص زبانی) یکی از بسته های درمانی زیر را برای کودک در نظر می گیرند.
آسیب های خاص زبان
✔ حداقل 20 جلسه گفتار درمانی
✔ 1 جلسه ارزیابی بازی درمانی- رفتاری
✔ 1 جلسه ارزیابی نقص توجه
✔ 1 جلسه ارزیـابـی اختلال بـدشنـوایـی (APD )
مشکلات تلفظی
✔ حداقل 10 جلسه گفتـاردرمانی
✔ 1 جلسه ارزیـابی نقص توجـه
✔ 1 جلسه ارزیـابـی اختـلال بـدشنـوایـی (APD )
لکنت اولیه
✔ حداقل 5 جلسه گفتـاردرمانی
✔ 1 جلسه ارزیـابی بازی درمانی - رفتـاردرمـانـی
علت برگزاری هر یک از جلسات درمانی، در این پکیج چیست؟
بروز ناروانی در گفتار حتی ناروانی طبیعی ارتباط تنگاتنگی با تنش های محیطی و برخی اختلالات رفتاری دارد که کودک در حال تجربه آن است و گاه به علت عدم کفایت گفتار امکان بیان آنها وجود ندارد ، از این رو تکنیک های بازی درمانی (یا در صورت صلاحدید درمانگر رفتاردرمانی ) روش خوبی برای بروز احساس و برون ریزی تنش های محیطی است.
درصد بالایی از مراجعین که با اختلال در تلفظ حروف مراجعه می کنند پس از ارزیابی دقیق نشانه هایی در نقص توجه و تمرکز پایدار را نشان می دهند که گاه با شروع اقدامات اصلاحی(افزایش سطح هوشیاری و آگاهی کودک ، بالا بردن تحمل کاری ، افزایش و تقویت توجه / تمرکز و … ) در این زمینه سرعت پیشرفت و حتی خوداصلاحی کودک بطور چشمگیری افزایش می یابد.
کودکان مبتلا به آسیب های خاص زبانی با طیف گسترده و البته پر اشکالی از تشخیص ها به کلینیک های گفتاردرمانی مراجعه می کنند و در ارزیابی دقیق این کودکان اختلالاتی در مراحل رشدی از جمله بازی ها (بازی زبان کودک است) دیده می شود. در ضمن به علت عدم توانایی در برقراری ارتباط کلامی اغلب پرخاشگر هستند و طیفی از اختلالات رفتاری را نیز بروز می دهند. مبنای برگزاری این جلسه شناسایی اختلالات رفتاری مرتبط با آسیب های زبانی در کودک می باشد.
گاه تاخیر در شناخت و درک اولیه عامل اصلی تاخیر در رشد گفتار و زبان کودکان است که می تواند به علت نقص توجه و تمرکز پایدار ٬فقر محرک در محیط یا محرک اضافه ( محیط های شلوغ و پرسر و صدا) یا نابجا باشد.اصلاح اختلالات توجه و تمرکز و شناخت درمانی از اصول اولیه کمک به کودک دچار تاخیر در رشد گفتار و زبان است.
یكی از مهمترین علت های اصلی اختلالات زبان و تاخیر در رشد گفتار اختلال در راه های ورودی حسی (که حس شنیداری از مهمترین آنهاست ) می باشد. پر واضح است که در صورتی که کودک درونداد خوبی نداشته باشد برون داد گفتاری پر از خطا خواهد بود.
یگاه به دلیل دقت شنیداری پایین ٬ پرشنوایی٬ کم شنوایی ،عدم توان تفکیک گفتار از صداهای زمینه وهمینطور اختلال ادراک شنیداری ، آسیب های زبانی در کودکان مشاهده می شود که همکاری توام تیم توانبخشی در درمان الزامی است.
همچنین نقص یا افت در برخی فرکانس های بالا و حافظه شـنیداری ضعیف می تواند از علل اختلال های واج شناسی شود و اشکال در تمییز و تشخیص شنیداری بین دو واج٬ عدم تشخیص تعداد هجـا و ریتم گفتار وعدم تشخیص صداهای گفتاری از صداهای زمینه از عوامل اصلی از اختلالات تلفظی کودکان به شـمار می رود كه ارزیـابی توسط متخصص شـنوایی شـناس و همینطور آموزش و تربیت شـنیداری در صورت صلاحدید درمانگـر از لزوم کار با این دسته از کودکان است.