هوش چیست؟
هوش یکی از جذابترین و جالب توجه ترین فراینده های روانی است که جلوه های آن در موجودات مختلف به میزان متفاوت مشاهده می شود. واژه هوش کیفیت پدیده ای را بیان می کند که دارای حالت انتزاعی بوده و قابل رویت نیست. به علت دارا بودن چنین ویژگی تعریف آن مشکل است و از این رو تعاریف متعددی از آن ارائه شده است برخی هوش را کنش مغزی و توان روانی موجود زنده می دانند. عده ای هوش را بیشتر درحل مسایل وامور تلقی می کنند. به نظرافرادی دیگرهوش ترکیبی از تفکر و تخیل است. به نظر اشخاصی دیگر هوش درک روابط علت و معلولی میان پدیده ها است.
علت ارزیابی هوش
هدف و غایت اصلی ما برای نشان دادن تفاوت هاست .عمده ترین توانمندی های شناختی، هوش است. توانمندی های درون فردی شخصی را در نظر بگیرید که درزندگی روزمره رانندگی می کند، در خانه غذا درست می کند ،تعامل اجتماعی دارد و… اما آیا یک شخص در تمام این ابعاد می تواند یک فرد شایسته باشد؟! مطمئنا در تمام این حیطه ها یکسان نیست و نوساناتی وجود دارد. هوش حیطه های مختلف دارد و ارزیابی های هوش توانمندی های مختلف یک فرد را با خودش در ابعاد مختلف مقایسه می کند و یکسری اطلاعات به ما می دهد.
منظور ما از منحنی نرمال چیست؟
اکثر افراد جامعه از لحاظ هوشی در وسط منحنی قرار می گیرند.اما آیا همه افراد در تمام توانمندی هایشان یکسان هستند. فرزند شما در کجای این طیف قرار دارد و سطح توانمندی های مختلف وی دقیقا در حد می باشد ؟ در واقع هدف اصلی ما از گرفتن تست هوش همین است.
آزمون هوش استنفورد بینه چیست؟
نسخه نوین هوش آزمای(تهران استنفورد بینه) برای سنین بین 2 تا 09 سال به محاسبه 8 هوشبهر می پردازد و عملکرد فرد را در دو حیطه هوشبهر کلامی و هوشبهر غیرکلامی با 01 خرده آزمون به تصویر می کشد تا نقاط ضعف و قوت شناختی مرتبط با هوش فرد مشخص گردد. در صورت وجود ضعف در هر کدام از هوشبهرها می توان به متخصص مربوطه ارجاع داده شود تا اصطلاحات لازم انجام گیرد که علاقمندی فرد به یک زمینه خاص ضایع نگردد و با مشخص کردن نقاط قوت آزمودنی مشاوره های لازم در جهت شکوفایی استعدادها و پتانسیل های بالقوه وی داده می شود. جداول نشان می دهد که آزمودنی از لحاظ هوشی در حیطه نرمال قرار دارد ولی در برخی از خرده آزمون ها عملکرد ضعیفی از خود نشان داده است در نیمرخ نمرات تراز حافظه فعال شنیداری عملکرد پایینی از خود نشان داده است و نمرات ترکیبی بیانگر این مسئله است که آزمودنی احتمال اختلال یادگیری خواندن دارد در واقع در خواندن و درک مطلب ضعیف است پس احتمال اینکه در کلاس درس در دیکته مشکل داشته باشد نقطه، سرکش، را جا اندازد می باشد. با توجه به گزارش والدین مبنی بر اینکه عفونت های مکرر گوش، ضربه به سر در دوران کودکی داشته است همین امر آزمون هوش بینه را تصدیق می کند زیرا ازمودنی در پردازش اطلاعات شنیداری ضعف داشته و حافظه کوتاه مدت ضعیفی دارد. علاوه برنمره های هوشبهر مشاهدات بالینی در حین اجرای تست امری مهم است که در این نمونه آزمودنی علاوه بر اختلال یادگیری مشکلات رفتاری از جمله لجبازی و پرخاشگری نیز دیده شد.
با این تفاسیر چه باید کرد ؟
برای ارتقای عملکرد آزمودنی به بخش توجه و تمرکز فرستاده می شود تا بروی حافظه فعال کودک کار شود و از مداخلات بازی درمانی و رفتاردرمانی برای هموار سازی اختلالات رفتاری کودک استفاده می گردد.